Bizsuk javítása

A bizsu és a nemesfém ékszerek közt ég és föld a különbség. A javításuk is eltérő emiatt.

A nemesfémmel foglalkozó ötvösök gyakran nem vállalnak bizsut, hiszen azokkal a technikákkal amikkel egy nemesfém ékszert javítanak, nem lehet bizsut javítani.

A nemesfémet árusítók sem vállalnak bizsu javítást általában, mindenki csak a saját áruját szereti javítani, de inkább cserélnek.

A bizsu ékszer gyártásakor nem a legmagasabb minőségre törekednek a gyártók, ez tény. Emiatt keletkezhetnek a normál használattól is hibák. Természetesen vannak minőségibb változatok, de ezeket nem mindig a magasabb árról lehet megismerni: attól, hogy valami drágább, nem feltétlen jobb a minősége.

A bizsut nehezebb is megjavítani mert nem lehet lágyforrasztani, azaz nem lehet melegíteni. A melegítéstől a fém elszíneződik, a kövek ragasztásai elengedhetnek, illetve meg is olvadhat az ékszer.

Akkor mégis hogy lehet javítani?

Keményforrasztással ( a fém csak minimálisan melegszik). A cines forrasztás ugyan nem túl szép, de cserébe tartós. Persze nem lehet mindent forrasztani, mert gyakran van egy viaszos bevonat az ékszereken. Ezt nagyon nehéz eltávolítani, ezért én nem is szoktam ezzel foglalkozni. Másképp javítom meg az ilyen ékszereket, de ez maradjon üzleti titok. Az elszakadt gyöngysorokat általában erős sodronyra szoktam visszafűzni, ez tartósabb mint a fonal.  A csomós gyöngysorokat pedig ugyan ilyen csomós technikával szoktam újrafűzni. A tapasztalat azt mutatja, hogy a legtöbb bizsu javítható. Ami nem, azt pedig át lehet alakítani.

Érdemes e megjavítani?

Bizsusként természetesen a válaszom: igen!

Először is gyakran érzelmek kötődnek egy-egy darabhoz, emiatt nem dobja ki az ember őket, hanem a fiók mélyére kerülnek.

Másodszor gyakran külföldön vásárolt darabokról van szó, amit egy nyaralás során vett az ember, tehát megint csak emlék.

A nagyi gyöngysorját ugye nem dobjuk ki.

Gyakran hallom, hogy nem éri meg a javíttatása anyagilag, mert annyiba kerül mint egy új. Az, hogy kinek mi éri meg, mindenkinek magának kell eldöntenie.

Az olcsóbb bizsukat tekintve 2-3 ezer forintig anyagilag nyilván nem éri meg, hisz általában ennyiért javítom meg a bizsukat. De a fenti indokok miatt viszont igen, nem beszélve arról, hogy az egyik társadalmi probléma a pazarlás. Inkább újat veszek, kidobom, minthogy foglalkozzak vele. Ez csak szemetet termel, a javíttatással pedig egy tudatosabb szemléletet választunk. Ha pedig nem tetszik már, akkor elajándékozhatjuk, a javítás után is.

A drágább daraboknál általában megéri a javítás, pláne ha külföldön vásárolt darabról van szó.

Mikor nem érdemes javíttatni?

Eddig arról írtam, hogy érdemes megjavíttatni. De természetesen van olyan eset, amikor nem érdemes. Ha az ékszert újonnan vásároltuk, még garanciás, akkor inkább vigyük vissza a boltba. Egyrészt az eladó visszajelzést kap a termékéről, másrészt az esetleges típushibák kiderülhetnek. Ezeket garanciában cserélni szokták.

Összességében tehát mindenki maga döntse el, hogy megéri e neki a javíttatás. Egy biztos, nálam mindig nyitva a műhely azok számára akik javíttatni szeretnének.

KCSI

 

0

Kosarad

Quantity: 0 Items: 0
The Cart is Empty
No Product in the Cart!
Ft
Ft
Ft0.00