Alkotók portréja: Chanel

Gabrielle Chanel francia divattervező, aki kalaptervezőként kezdte és forradalmasította a divatvilágot. Ő tervezte meg a kis fekete ruhát, sportöltözetet, a strandpizsamát, a kardigános kosztümöt, a parfümöket és a divatékszereket.

Élete

Hamar elvesztette szüleit, anyja meghalt, apja elhagyta. Testvéreivel együtt árvaházban nevelkedett, melyet a ciszterciek működtettek. 18 évesen egy másik intézetbe került, itt tanult meg varrni. Varrónőként helyezkedett el, de később megunta és szerencsét próbált színésznőként. Több szerepet is kapott, innen maradt rá a Coco név is.

Megismerkedett Arthur Capellel, aki segített neki a kalapszalon megnyitásában. Kalapjai nagy sikert arattak és innen már csak pár lépés volt a ruhatervezés.

1920-30-as években kezdte pályafutását, mind ruhái mind ékszerei egyszerű vonalvezetésűek voltak, ebben rejlett sikerük.

Felejthetetlen

Ikonikus darabok: hamis gyöngyökből készült gyöngysor, arannyal futtatott láncok, öntött üveg ékszerek. Egyszerre használt eredeti és utánzat ékszereket is.

savoirflair

Ezek közül a gyöngysor az, ami igazán Chanel újításaként maradt ránk. Ez az, ami mindig elegáns és soha nem megy ki a divatból. Egy egyszerű ruhához bármennyit fel lehet venni.

Bizsu

Mivel rengeteg utánzat ékszert használt, ezzel elérhetővé tette a szegényebb rétegeknek is, hogy divatosak legyenek és megteremtette a bizsukészítés alapjait. Eddig az ékszereket az udvar határozta meg és arany vagy ezüst alapanyagból készültek. Chanel sikeréhez természetesen hozzájárult az ipari forradalom, mert enélkül nem lett volna az aranyozás technikája, többek között.

aranyember

Az egybefonódó c betűket ő még nem használta ékszereihez. A virág és állat motívumot kedvelte ékszerein.

Történelem

A Chanel 1914-ben nyitotta első butikját, majd 1939-ben a második világháború kitörésekor elvesztette, svájcba menekült, egészen 1953-ig. Ekkor Dior volt a legelső helyen, mikor viszsatért Párizsba. 1954-ben nyitotta újra szalonját. 1960-tól Robert Goossens a divatház vezető tervezője. Chanel 1971-ben halt meg, egészen haláláig dolgozott. Halála után Jacques Wertheimer vette át a vezetést, aki nem tette bele szívét-lelkét a márkába. 1983-tól Carl Lagerfeld vette át és 2019-es haláláig vezette. Carl alkotta a két egybeformált C betűt. Carl híven vezette a Chanel-házat, szívét-lelkét beletette és hűen vitte tovább Chanel életművét. Róla egy másik bejegyzésben lesz szó.

Chanel munkásságára nagy hatással voltak a zárdában eltöltött évei, Chanel pedig az egész világra volt hatással. Átformálta a divatot forradalmi ötleteivel.

KCSI

forrás: wikipédia, J.M.: Divat ékszerek

0

Kosarad

Quantity: 0 Items: 0
The Cart is Empty
No Product in the Cart!
Ft
Ft
Ft0.00