A műanyag

A műanyag nagyon népszerű alapanyag. Ékszer készítésére is használják, de vajon mit tudunk róla?

A műanyag eredete:

1838-ban állítottak először elő PVC-t, rá egy évre már gumit is készítettek. Gondolnánk, hogy a műanyag 178 éves? 1844-ben már linóleumot is gyártottak, később pedig megszületett a műbőr. Viszonylag gyors fejlődés a nullából a műbőrig.

A műanyag termékek tömeges gyártása csak az első világháború idején kezdődött. Akkor az iparosodásnak köszönhetően a gyártás is könnyebbé vált, mivel akkortájt kezdték a sorozatgyártást.

Pinterest – Bakelit karkötők

Ékszerkészítéshez az 1900-as évek elején kezdték használni a műanyagot. Hamar közkedvelt alapanyag lett, könnyű elkészítése és igénytelensége miatt. Az 1920-1940-es években főleg a bakelitet használták alapanyagként, amit mindenféle színűre színeztek. Ebből aztán készítettek mindent: karkötő, nyaklánc, fülbevaló… Esztergálással készítették főleg a bakelit ékszereket.

Ez után már nem volt megállás, a műanyag végleg teret hódított magának. Ma a műanyag már egy alapvető alapanyaggá vált az ékszerkészítésben is.

Pinterest – Happyfalmilyart – Pet fülbevalók

Azóta pedig hosszú utat járt be. Most a 21.század elején pedig a “csináld magad” mozgalom a divat, egyfajta újrahasznosítás. Pet palackokból például készülnek fülbevalók, nyakláncok, műanyag kanálból virág és még ki tudja mennyi minden . És amellett, hogy környezettudatos még elfoglaltságnak is jó:D

 

KCSI

 

0

Kosarad

Quantity: 0 Items: 0
The Cart is Empty
No Product in the Cart!
Ft
Ft
Ft0.00