Tudod mi a Fair Trade?

Most megtudhatod mi az és miért fontos!

A Fair Trade kereskedelem kiemelkedően fontos és fejlesztendő terület. Itt Európában nem sokat látunk abból, hogy mi folyik a világ többi pontján, de az bizonyos, hogy a kicsi is sokat tehet a dolgok javításáért.

A Fair Trade az egyik ilyen fontos dolog, amelyet az értékesítési lánc vevői megtehetnek a lánc másik végén állókért.

Jelentése:
“A méltányos vagy becsületes kereskedelem (angolul fair trade) olyan irányított kereskedelem, amely hangsúlyt helyez arra, hogy a harmadik világbeli termelő megkapja az őt megillető pénzt a terményéért.” Írja a Wikipédia.

A dolog érdekessége, hogy a lánc elején állók, akik termelnek, a szegényebb országok lakói, kevés hasznot tudnak csak elszámolni, pedig ők dolgozzák a legtöbbet. A középen lévő multiknak és egyéb cégeknek nagy a haszna a termékeken. A végfelhasználó pedig eldöntheti, hogy milyen terméket vásárol.

Az ékszerek piacán is fontos a méltányos kereskedelem, hisz a terméket ugyan úgy olyan emberek gyártják, akik lehet, hogy napi egy dollárt keresnek átlagban. Az egy dollár kb 300 Ft, a magyar átlagkereset 150.000 a 24.hu szerint. Ez napi 5000 Ft (30 nappal számolva). Nyilván nem szeretnék most ebbe belemenni, nem vagyok gazdasági szakértő, ez csak egy durva átlag, és csak azért áll itt, hogy lássuk azért elég nagy a különbség. Azt hiszem az azért ki lehet jelenteni, hogy senki sem keres 9000 Ft-ot havonta.

A fair trade-ről bővebben a Tudatos Vásárló oldalán olvashattok. Elsősorban élelmiszerekre vonatkozik még a Fair Trade kereskedelem, de minden más terület is fontos.

Az ékszereket főleg kínában, vietnámban, taivanon, indiában készítik. Ezek ugyan nem a legszegényebb országok közé tartoznak, de azért azt rég tudjuk, hogy a kínaiak sem keresik hülyére magukat, akik a gyárakban dolgoznak. (Tudom, tudom mi sem.) Ott ahol ilyen tömeggyártás folyik, nagy a kizsákmányolás is.

És ez csak a bizsu része, ott van még a nemesfém és gyémánt kereskedelem. A gyémántcsiszolók nem épp a leggazdagabb emberek, pedig az ő munkájuk kiemelkedően fontos. És akik termelik a bányákban a fémeket…

A lényeg az lenne, hogy a sok apró ember, sok nagy dolgot vihet véghez azáltal, hogy megváltoztatja a gondolkodását. Ez is csak egy apróság, és ha nem is tudja mindenki megtenni, akkor is törekedni kell rá.

És természetesen egy nagyon fontos dolgot mindenki megtehet: a hazai jó minőségű terméket válassza! Itthon is szép számmal vannak ékszerkészítők, bizsusok, vásárok és mind csodás portékával várják a vásárlókat. Így egyszerre több problémát is letudhatunk.

Hisz mindenki tudja: Válaszd a Magyart, válaszd a Hazait!

 

KCSI

0

Kosarad

Quantity: 0 Items: 0
The Cart is Empty
No Product in the Cart!
Ft
Ft
Ft0.00