Távol keleti? Tudod, hogy készül?

A divatnak mindig is két éle volt. Még nem érdekel? Majd fog!

Merre tart a világ?? És merre akarjuk hogy tartson?

Nagyon sok cikk jelent meg már a témában, ruhagyárak munkásai, akik éhbérért dolgoznak vagy még annyiért sem, rabszolgaként tartott munkások, kizsákmányolt munkások, mert jól dolgoznak, mérgező ékszerekről… folytathatnám.

Mi van a háttérben?

A gyárak minél nagyobb profitra szeretnének szert tenni. Ez igaz a ruhaiparra, az ékszeriparra, a gyógyszeriparra, a mindeniparra. A profitért pedig bármire hajlandók. A profit a pénzt jelenti. Az az összeg amit mit kifizetünk egy darab termékért, néha igen is nevetséges! Ha a témánál maradunk, egy ékszeren mi kerül 4-5 ezer forintba? VAGY épp miért olyan olcsó?

Egy ékszer előállításának ára függ:

a felhasznált alapanyagok minőségétől,

a márkától,

a marketingtől,

a szállítástól

az adóktól, ebben benne van a vám is

a csomagolástól, vagy az üzlettől ( a boltra költött pénz)

dolgozók bérétől, akik eladják a terméket

a munkások bérétől, akik készítik a terméket

Hol lehet itt spórolni?

Nos, ha nem szép a csomagolás, vagy a bolt nem mész be. Ha nem hangzatos márka, akkor nem kell. Ha nem tetszik a reklámja, akkor el is felejted, hogy létezik. Akkor mi marad? A bérek természetesen. A kihasznált munkások bérei, akiknek nincs más választásuk, ha nem akarnak éhen halni, és az eladó munkásoké, akik már egy kicsit jobb körülmények közt élnek, de azért még nekik sem minden esetben jár “versenyképes fizetés”. Dolgozni akarsz? Akkor dolgozz. Ez a jelszó.

NA állj. Élni akarunk. Azért dolgozunk hogy éljünk, vagy azért élünk, hogy dolgozzunk??

A drága ékszerek a pofátlanul drága kategóriába tartoznak. Ha a bizsuknál maradunk, egy átlagos darab ára, ami mondjuk legyen 4500 Ft, annak az előállítása kb 100 Ft, amiben már a munkás bére benne van. Igen az is. Nagyon rég volt ilyen felmérés egy T-shirt-el, azaz egy egyszerű T- szabású pólóval. Ennek az előállítási ára 50 Ft. Eladják akár 3-4 ezer forintért is.

Nos miért is olyan drága? Kell a profit. Fizesd meg a márkát. ÉS: a gyár eladja mondjuk 500 Ft-ért, azon van neki haszna, ugye egy 100 Ft-os termék esetén 400 Ft. A nagyker megveszi és ráteszi a hasznát, mondjuk 1500 Ft-ot. Az így már 2000 Ft. A kisker megveszi a nagykerben, és ráteszi a hasznát, mondjuk szintén 1500 Ft-ot. A vevő így megveszi 3500 Ft-ért. És még nem is mindig reális ez a számolás.

Hogy? Ez nem is olyan drága? Nézőpont kérdése. Ahhoz, hogy pár év után lekopjon, tönkremenjen, szerintem drága.

Miért olcsó? Faragtak a béreken, alapanyag minőségi gondok (pl játékoknál főleg), nagy kereslet.

Mit tehetünk mi?

Válasszuk a magyart! Ami hazai, az is lehet hogy kizsákmányolással készült, de azért koránt sem tartunk még az éhbérnél.

Mi van az árakkal? Egy kézműves maga árazza  a termékeit. Az átlag árak 3-7000 Ft közt mozognak. Ennyit egy márkás cuccét is kiadunk.

Hogy ez ugyan annyi amit az előbb írtam? Tényleg. Hát akkor válasszuk a magyart.

Miért?

Minőségi, megbízható, kézműves, egyedi, szívvel lélekkel készül, működteti a hazai piacot…

Hol?

Meska, egyéni magyar honlapok: Manógyöngy, Ékszerbutik, Bizsu Átalakítás, google… és a különböző Vedd a magyart gyűjtőoldalak.

És persze ruha is van: Barack

Ami szívvel-lélekkel-kézzel készül, annak nagyobb értéke van, mint annak amit mások kihasználása árán készítettek el…

Utolsó üzenet: 

Álmodozóknak, idealistáknak, optimistáknak: globális összefogás a világ jobbításáért!

0

Kosarad

Quantity: 0 Items: 0
The Cart is Empty
No Product in the Cart!
Ft
Ft
Ft0.00