Öko barát ékszerek

Fűben fában orvosság, azt szokták mondani. Hát ékszert is lehet belőle készíteni 🙂

Az öko ékszerek a reneszánszukat élik, pedig régen nem is volt divat. A törzsi kultúrák, indiánok készítenek “ilyen” ékszereket, és ők persze nem hívják ezeket sehogy sem, hisz nekik ez maga az ékszer. Bár még csak ékszernek sem hívják, egész egyszerűen az életük része.

therecyclingekszer – nem a bizsumanufaktúra terméke

A urbanisztikus társadalom teremtette meg az öko kifejezést, hogy a lelkiismeret furdalását tompítsa.

Egy kis érdekesség, az “öko” kifejezésről:

Az ökotermék az a termék (pl. tisztítószer), amelyet az előállítás során az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állították elő. Csomagolóanyaguk újrahasznosítható anyagból készül. Középpontban a környezettudatosság -és védelem, illetve a gazdaságos kiszerelés áll. Forrás

A leírásnak megfelelnek az öko ékszerek is, bár egy ékszer tekintetében többről van szó. Az újrahasznosított ékszert is az öko kategóriába sorolják, bár önállóan is megállja a helyét.

pinterest – nem a bizsumanufaktúra terméke

Alapvetően a természet kincseinek a felhasználásával készülnek az öko ékszerek. Moha, fa, fű, pitypang… bezárva üvegcsékbe, fúrva, faragva, bármilyen ékszernek elkészítve. Az újrahasznosított ékszerekhez gyakorlatilag bármit fel lehet használni a napszemüveg lencséjétől kezdve újságpapíron át a műanyag flakonokig.

Az öko ékszerek egyébként előre mutatnak, egy jobb elgondolás felé, ami a városias részeit a világnak kicsit emlékeztetik arra honnan is jöttünk. És merre kellene tartani. Többek mint ékszer, azt mutatják, hogy viselőjüknek fontos az újrahasznosítás, a környezet védelme vagy csak egyszerűen meglovagolják a divathullámot, mert megtetszett az adott darab. Az üzenete attól még nem változik az ilyen ékszereknek.

Egyébként egész dizájnosak az ilyen típusú ékszerek. A dizájnerek rájöttek, hogy az embereknek tetszenek ezek az ékszerek, mert különleges kinézetűek általában, és az öko címkével és azzal amit képvisel jól eladhatóak. Ezzel pedig a saját márkájukat is erősítik.

Nel Linssen papírnyaklánc, Pinterest – nem a bizsumanufaktúra terméke

A másik hullám pedig a “csináld magad”, akik mindenféle hulladékból képesek csodákat előállítani. A pet palackok csodálatos fülbevalóként élednek újjá, bakelit lemezből és még sok másból lesz ékszer. Ilyen DIY leírásokat a Pinteresten találunk, nem is keveset. Ezek általában bárki által elkészíthetőek, könnyűek és kreatívak.

Kicsiknek már ékszer készítő készletet is találunk, amivel megtaníthatjuk őket az újrahasznosítás fontosságára és még jól lehet vele szórakozni is. A Zöldbolt oldalán találunk ilyen szettet, aminek a segítségével papírból készíthetünk gyöngyöt és abból persze ékszert.

Magam is lelkes támogatója vagyok az újrahasznosított és az öko ékszereknek is és készítek is ilyen darabokat. Fontos amit képviselnek és üzennek. Emellett régi ékszereket szoktam átalakítani, újra felhasználni más ékszerekhez. Remélem egyszer az ilyen típusú ékszereknek is divatja lesz:D

KCSI

0

Kosarad

Quantity: 0 Items: 0
The Cart is Empty
No Product in the Cart!
Ft
Ft
Ft0.00