Imagyöngysor

Egy kissé rendhagyó lesz a bejegyzés, mert az imagyöngysorok nem feltétlen az ékszer kategóriába tartoznak, bár van aki rendszeresen hordja.

Az imagyöngysorok szerves részét képezik némely vallásoknak. A mai napig kézzel készülnek és az ima számlálására szolgálnak. A különböző vallásokban nagyon hasonlóak ezek a gyöngysorok. Most

három imagyöngysort mutatok be: Buddhista, Keresztény, Iszlám


Mala, a Buddhizmus imafüzére

Ez a füzér 108 szemből áll, úgy tartják Buddha lábnyoma is 108 részből állt. A Buddhizmus imája a mantra. Mindenféle alapanyagból készítik: fa, drágakő vagy csont. A buddhisták a karjukra tekerve vagy nyakban hordják. A végén egy gyöngyszem van a madzag két vége pedig megcsomózva lóg általában.


Rózsafüzér, a Kereszténység imafüzére

A füzér 5 x 10 gyöngyből áll, ezekkel különböző imákat számolnak. Mindenféle alapanyagból készítik és minden esetben kereszt van a végén amin Jézus látható. Az elválasztásnál pedig általában Mária van a gyermek Jézussal.


Tespih, az Iszlám imafüzére

99 gyöngyből áll, de létezik 33 szemes és rettentő hosszú 500 vagy 1000 szemes változtat is. Főleg Isztambulban készítik őket. Mindenféle alapanyagból található,  a végén egy 3-5 cm hosszú gyöngy van, ami gyakran aranyból vagy ezüstből készül.


Van még érdekesség a blogban!

0

Kosarad

Quantity: 0 Items: 0
The Cart is Empty
No Product in the Cart!
Ft
Ft
Ft0.00