Így tisztítsd ékszereid otthon 4. rész

Miért is fontos a fém ékszerre vigyázni? Ezt megtudhattátok már egy korábbi bejegyzésből, most megnézzük, hogy tisztítsuk!

A fém bizsuk teszik ki a bizsu világ nagy részét. Szinte minden ékszerben megtalálhatók fém részek: karikák, zárak, pálcikák, láncok, gyűrűk… stb.

A fülbevalók akasztója nem szokott kopni, ezek nem bevonatos fémek általában. A nyakláncok, gyűrűk, karkötők lánca, ami rendszeresen lekopik. A kellemetlen, hogy gyakran a hozzá érintkező bőrfelületet is befogja. De nem kell megijedni, lejönnek ezek a foltok.

Vízzel nem tisztíthatóak ezek az ékszerek, mert a víz egy idő után leoldja a fémen lévő fedőréteget.

Nyári melegben gyakran fordul elő, hogy az ékszereink jobban kopnak, az izzadás miatt. Ennek megelőzésére egyenlőre korlátozott lehetőségek vannak. Az egyik a nanotechnológia, ami még gyerekcipőben jár. Ennek lényege, hogy egy ilyen nanotechnológiával készült sprayel befújjuk az ékszerünket és annak felületén finom réteg keletkezik, ami megakadályozza hogy a nedvesség a fém részekhez érjen. A másik lehetőség ami általában mindig kéznél van a körömlakkal való bevonás. Ez azonban nem minden ékszerhez ajánlatos. Leginkább a gyűrűket lehet így kezelni. Ilyenkor vigyázzunk, hogy a réteget szépen egyeneletesen vigyük fel, hogy ne legyenek foltok vagy különböző vastagságú rétegek.

Ha lekopott az ékszerünk, nem tudunk vele mit kezdeni, vagy addig hordjuk, amíg teljesen le nem kopik, ekkor kapunk egy másik színű ékszert, vagy megválunk tőle. Amennyiben túl gyorsan kopik le, nem volt megfelelő a kopásálló réteg az ékszer felületén. Ha olyan helyen vettük, ahol esetleg van rá 6 hónap garancia, és ezen idő alatt kopik le, akkor vigyük vissza.

zöld köves bizsu gyűrű

A fém bizsu ékszerünket lehetőleg ne hordjuk minden nap! Ha minden napi használatra szeretnénk ékszert, akkor vásároljunk nemesfém ékszert. Egyrészt megkíméljük magunkat egy sor bosszúságtól, másrészt jóval időállóbb darabunk lesz.

A bizsu ékszerekbe általában strasszköveket tesznek, utánzatokba általában szintetikus köveket, vagy cirkóniát. Ezek jóval olcsóbbak mint valódi társaik. Találkozhatunk még üveg kövekkel, a Swarovski is ilyen üvegkő, szép formákra csiszolva, ezeket is gyakran használják bizsuk készítésekor. A stasszkövek a legkevésbé időtállók, mert általában ezeket ragasztják az ékszerbe. A többit foglalni szokták. A szintetikus vagy üvegköveket általában nemesfém bevonatú ékszerbe foglalják. Természetesen ezek az általánosságok, kivételek mindig vannak, a variációk pedig végtelenek.

A fémből készült ékszerek nem igényelnek különösebb karbantartást. Puha, száraz ruhával áttörölhetjük őket, de semmiképp sem vegyszeres ruhával! A vegyszerek is oldhatják a bizsu fedőrétegét. Ultrahangos mosóba nem szabad tenni, a kő ragasztója felolvadhat, de a bizsu is sérül, hisz vízzel tisztítunk a mosóban.

Vásárláskor szempont lehet hogy hol és milyen bizsut veszünk, ez alapján tudjuk az megnézni, hogy megéri e nekünk az ára. Olcsóbb bizsutól ne várjunk sokat. A drágább boltokban pedig általában van garancia, feltehetőleg minőségibb darabhoz jutunk. Persze kivételek mindenhol vannak.

Összefoglalásképp:

– Ne érje víz lehetőleg a fémből készült bizsunkat.

– Ha túl rövid idő alatt kopik le, vigyük vissza.

– Ne hordjuk minden nap.

– Figyeljünk az ár-érték arányra vásárláskor.

– Puha, száraz kendővel tisztítsuk.

Nos, szépen körbejártuk az ékszerek tisztítását, most más vizekre evezünk. Például, hogy milyen kövek is vannak ékszereinkbe, milyen fülbevaló akasztók vannak, mit kezdjünk régi ékszereinkkel, és még sok minden más…

Nem olvastad az előző részeket? Csak egy kattintás és máris pótolhatod:

Így tisztítsd ékszereid otthon 1. rész: Nemesfémek

Így tisztítsd ékszereid otthon 2. rész: Nemesfémek

Így tisztítsd ékszereid otthon 3. rész: Bizsu

Ne maradj le Te sem! Kövess Facebookon, Likeolj és oszd meg másokkal is, ha hasznosnak érezted!

Bizsu Blog, minden amit a bizsukról tudni akartál!

Láttad már az új ékszereket a webáruházban? Most minden megrendelés mellé ajándék jár!

0

Kosarad

Quantity: 0 Items: 0
The Cart is Empty
No Product in the Cart!
Ft
Ft
Ft0.00