Így tisztítsd ékszereid otthon 3. rész: A bizsu

A bizsu öltöztet. A színek, a formák, a variációk sokfélesége elbűvöli az embert. Készülnek sorozatgyártásban és egyedi darabok is. Az egyedi készítésű ékszert még inkább magáénak érezheti az ember, mert általában abból csak egy van. Ahhoz, hogy ezek a darabok is megőrizzék szépségüket, érdemes néhány dologra figyelni.

Az előző részben a nemesfém ékszerekről volt szó, most lássuk a bizsu ékszerek tisztítását.

A bizsu ékszer tisztítása nem igényel annyira körültekintést, de itt is vigyázni kell, mert nagyon el lehet rontani. A bizsu ékszereket is több féle kategóriába sorolhatjuk:

– Üveg
– Bőr (bőr szál, bőrből készült)
– Műanyag (zsugorka, mindenféle műanyag, pet,
– Fém
– Gyöngy (kásagyöngy, teklagyöngy)
– Textil
– Zománcos
– Fa
– Bakelit
– Gumi
– Termések
Stb.

Lássuk sorban:

Üveg ékszerek tisztítása: ha van ultrahangos mosónk, akkor az üveget bele lehet tenni. Ha csak a medál üveg, a lánc fém, textil, bőr stb., akkor vegyük le a láncról és csak az üveg részeket tisztítsuk. Enyhe szappanos lemosással is tisztíthatóak, utána töröljük egy puha ronggyal szárazra. Fontos a törlés, mert foltot hagyhat a víz az üveg felületén.

üvegköves drót fülbevaló

Bőr ékszerek: lehetnek zsinórok, madzagok, vagy a teljes ékszer is lehet bőrből. Megkülönböztetünk műbőrt és valódi bőrt. Ezek lehetnek impregnáltak, azaz felületkezeltek. A valódi bőrt nem szabad vízzel tisztítani, mert megszívja magát és nem szárad ki, egy idő után, pedig tönkremegy a víztől. Igazából nem igényelnek nagy tisztítást. Egy idő után a bőr elfárad, elkopik, cserélni kell.

Műanyag ékszerek: A bizsu világában nagyon közkedvelt alapanyag. Ne dörzsöljük sosem, mert nyomot hagyhat az ékszeren és erős vegyszerekkel sem érdemes tisztítani, mert bizonyos műanyagok érzékenyen reagálhatnak és oldhatják a műanyagot. Langyos enyhe mosószeres vízzel tisztítsuk, ha nagyon koszos lett. Sima vízzel is tisztíthatóak.

Fémből készült ékszerek, alkatrészek: következő bejegyzésben lesz róla szó bővebben. Elöljáróban annyit, hogy vízzel ne tisztítsuk őket, inkább csak töröljük át egy puha kendővel.

barna üvegköves ovál bizsu fülbevaló

Gyöngy (kásagyöngy, teklagyöngy): A kásagyöngy mondhatni igénytelen. De van persze kivétel, mert az, amelyik bevonatos, le fog kopni egy idő után. Szerencsére ebből van kevesebb. Lehet vízzel tisztítani, ha az ékszer jellege megengedi, de sima puha kendővel tisztítható. A teklagyöngyös ékszernél arra kell figyelni, hogy a gyöngyök felületéről a bevonat lekopik egy idő után. Ez ellen nem tudunk tenni, ha meguntuk akkor lecserélhetjük, de újra is fűzethetjük egy szakemberrel.
Textil: Ha a teljes ékszer textilből van, akkor enyhe szappanos vízzel mossuk ki és szárítsuk meg. Ha csak egy része textil, akkor meg kell nézni, hogy mennyire hozzáférhető, mennyire lehet tisztítani. A textil, különösen, ha fehér, könnyen koszolódik, ezeket érdemes rendszeresen kimosni. Mosógépbe ne tegyük be! A keményített textil elvesztheti keménységét a mosáskor.

Zománcos ékszer: A zománcos ékszerek kényes ékszernek minősülnek. A szép zománcréteg általában nem megy tönkre olyan hamar, csak ha az alap fém elhajlik. A kiálló élek lehetnek, amik leghamarabb letörnek. A zománc ékszert általában nem kell tisztítani, hosszan megőrzi szép fényét és külsejét, ha jó minőségű a zománc. Ha még is tisztítani szeretnénk, akkor ne tegyük vegyszerekkel, egy puha ronggyal tisztítsuk.

tűzzománcos ékszer

Fa ékszerek, betétek: A fa ékszert ne tisztítsuk vízzel, mert megszívja magát. Sima puha kendővel töröljük át. A rárakódott koszt radírral leszedhetjük. Nem ajánlatos fa bútorokhoz használt szerekkel kezelni, mert ezek a bőrünkhöz érnek és beszívódnak.

Bakelit ékszerek: Manapság a reneszánszát éli, sok az újrahasznosított ékszer ebben a témában. A bakelit nagyon érzékeny, emlékszünk még a lemezekre igaz? Ugyanaz az eljárás: antisztatikus folyadékkal tisztítható, mivel könnyen karcolódik puha ronggyal tisztítsuk.

bakelit fülbevaló

Gumi: A gumi idővel elöregszik, ez ellen nem tehetünk sok mindent. A víz visszaadja a nedvességtartalmát, ez meghosszabbíthatja az élettartamát. A mai gumi damilok már hamarabb szakadnak, minthogy tönkremennének, jó minőségű gumikat gyártanak, nem nagyon van teendő vele.

Termések: A terméseket gyerekek ékszereihez lehet felhasználni például. A forgalomban lévő termékek általában kezeltek, különösebb tisztítást nem igényelnek. Puha ronggyal tisztíthatjuk őket. Ha magunk készítünk, akkor érdemes lelakkozni.
A következő részben:   Arról már olvashattatok az egyik bejegyzésben, hogy a fémből készült ékszerek miért kopnak, most megnézzük, hogyan lehet tisztítani őket.

Nem olvastad az első két részt? Csak egy kattintás és máris pótolhatod:

Így tisztítsd ékszereid otthon 1. rész: Nemesfémek

Így tisztítsd ékszereid otthon 2. rész: Nemesfémek

Ne maradj le Te sem! Kövess Facebookon, Likeolj és oszd meg másokkal is, ha hasznosnak érezted!

Bizsu Blog, minden amit a bizsukról tudni akartál!

De mikor lesz már peglepi? Hamarosan megtudjátok!

One Comment

    Kcsi

    Az igazgyöngy ékszerekről itt írtam már bővebben. Örülök, hogy tetszik, köszönöm 😀

Comments are closed.

0

Kosarad

Quantity: 0 Items: 0
The Cart is Empty
No Product in the Cart!
Ft
Ft
Ft0.00