Így tisztítsd ékszereid otthon 1. rész: Nemesfémek

Mihalovits Manufaktúra

Szinte mindenkinek van otthon pár darab ezüst vagy arany ékszere, ebben biztos vagyok. A nemesfémek időtállóak, ezért szeretjük őket. Bizsut is nagyon sokan hordanak, mert azok színesek, változatosak, könnyen kezelhetőek. Most segítek abban, hogyan tisztítsd meg ékszereid otthon!

Az ékszerek igényelnek karbantartást időnként. A bizsu és a nemesfém ékszereknek egyaránt jót tesz, ha rendszeresen vannak tisztítva. Az azonban nem mindegy hogyan!

Kezdjük az ezüst, arany, platina ékszerekkel.

A nemesfémek használatból adódóan elszíneződhetnek, koszolódhatnak. Amikor nyári melegben hordjuk őket, akkor bizony a napi kosz ráragadhat ékszereinkre. A fülbevaló különösen sarkalatos pont, mivel ez sokkal jobban koszolódik, főleg azoknak érdemes rendszeresen tisztítani, akik minden nap ugyan azt a fülbevalót hordják. A parfüm, krémek rárakódhatnak a nyakláncokra, beszennyezhetik a köveket.

A nemesfém ékszereknél figyelni kell tisztításkor, hogy milyen kő van benne, mert a drágakövek közt akad olyan, amelyik nem tisztítható mindenfélével!

Több megoldás közül választhatunk:

Elvihetjük ékszereinket egy ötvös mesterhez, akinek kellő szaktudása és felszerelése van ékszerek tisztításához. Az érzékenyebb tárgyakat – különleges köves ékszer, gyöngyös ékszer, apró alkatrésszel ellátott ékszer vagy mozgó alkatrészes ékszer, fehéraranyból készült tárgyak – mindenképp érdemes a szakemberre bízni.

– Beszerezhetünk kicsi ultrahangos mosót, ez árban nem olyan drága, és egy életen át elkísérhet. Azoknak érdemes beszerezni, akiknek sok a nemesfém ékszerük. A mosóba a köves ékszerek is beletehetőek, sőt a szemüveget is kiválóan tisztítja.

ultrahangos tisztító készülék

– A timsós mosás a feketés-szürkés elszíneződést az ezüstről nagyon jól eltünteti. Timsót háztartási boltokban lehet kapni. Figyelni kell, hogy az edény, amiben kifőzzük jénai üveg vagy rozsdamentes acél legyen.

Egy-két evőkanál timsó elegendő egy két-liter vízhez, ebbe az oldatba kell beletenni az ékszert. 70-80 fokon kell tartani 10-15 percig a kellő hatás érdekében. Kifőzés után langyos vízben kell lemosni az ékszereket. A köves ékszert hagyjuk az asztalon kihűlni, mert a kövek nem bírják a nagy hőingadozást és megrepedhetnek. Ezeket kihűlés után mossuk le, majd töröljük szárazra.

– Nagyon jó ékszertisztító az Ultra Derm. A műhelyekben kéztisztításra is használják, mert a szennyeződéseket kiválóan leszedi. Háztartási boltokban lehet fellelni. Bele lehet tenni az ultrahangos mosóba is egy keveset belőle, de akár önmagában is használható. Régi fogkefe, vagy puha kefe használható a tisztításhoz. Arra figyeljünk, hogy sose kemény tárggyal tisztítsuk az ékszert, mert karcolódhat. Bő langyos vízzel öblítsük le a végén.

ultra derm

– Vannak ékszertisztító kendők és folyadékok, amelyek kifejezetten a nemesfém ékszerekhez lettek kifejlesztve. Ezek előnye, hogy nem veszélyesek, és otthon is alkalmazhatóak biztonságosan. Beszerezhetőek ékszerboltokban és ötvösöknél.

tisztító kendő ezüst ékszerhez

A következő részben:  mélyebbre ásunk a nemesfémek világába, három nap múlva várható! Ne aggódjatok, a bizsu is sorra kerül természetesen, de ugye a legfinomabb falatot hagyjuk a végére…

Ne maradj le Te sem! Kövess Facebookon, Likeolj és oszd meg másokkal is, ha hasznosnak érezted!

Bizsu Blog, minden amit a bizsukról tudni akartál!

Figyelem,  nemsokára meglepetés várható!

 

0

Kosarad

Quantity: 0 Items: 0
The Cart is Empty
No Product in the Cart!
Ft
Ft
Ft0.00