Így készül az üveggyöngy

A gyöngyöknek nagyon sok variációja létezik: műanyag, fa, kő, üveg, kerámia, agyag, textil… Ezek közül az üveggyöngyöt fogom bemutatni.

Az üveggyöngyöknek is sok fajtája van:

pinterest

Kásagyöngy, szalmagyöngy: hosszú nagyon vékony üveg hengert vágnak apró darabokra, ebből lesznek a gyöngyök. A kásagyöngy felülete gömbölyű, míg a szalmagyöngy kicsit nagyobb és sokszög alakú.


pinterest

Fazettázott gyöngy: Ezeket a gyöngyöket magas hőfokon formába préselik, majd tűzzel polírozzák. A 17. század óta gyárjtják ezeket a gyöngyöket.


etsy

Gépi csiszolt gyöngy: Ezeket a gyöngyöket egyenként csiszolják gyémántfejes csiszolóval.  Alapanyaga az üveg mellet a kristály is lehet. Ilyen például a Swarovski gyöngy is.


gyöngysziget

Préselt gyöngy: A felhevített üveget különböző formákba préselik. Jellemzően oldalaik simák és nincsenek éleik. Az 1950-es évek óta készítenek ilyen gyöngyöket. A teklagyöngy is ide sorolható, az üveg alapra egy mázas réteget tesznek, aminek a színe minden árnyalatban elérhető. A teklagyöngy az igazgyöngy utánzata, Coco Chanel vezette be a divat világába, azért, hogy a középosztály, vagy a szegényebbek is viselhessenek gyöngysort. És persze ez volt Chanel egyik kedvenc viselete, ami később a védjegyévé vált.


pinterest

Lámpagyöngy: Ezek egyenként készülnek, úgy hogy az üvegműves egy műanyag pálca köré olvasztja az üveget gázláng segítségével. Nagyon aprólékos munka, ára az elkészült gyöngy minőségétől függ. Amit lámpagyöngynek hívunk az mindig kézzel készül.


Érdekes a gyöngyök világa! Legközelebb is olvashattok érdekességeket az alapanyagokról!

Ha még többet szeretnél tudni a gyöngyökről ajánlom, hogy látogass meg néhány gyöngyös portált, ahol találsz rengeteg információt a gyöngyök világából. Ilyen például a Tűzgyöngy, ami az egyik kedvenc gyöngyös helyem (régen a Király utcában volt a bolt) vagy a Gyöngy Klub oldala.


Ha tetszett itt megtalálsz: FacebookBizsu BlogPinterest,

Érezd jól magad az esőben is!

KCSI

0

Kosarad

Quantity: 0 Items: 0
The Cart is Empty
No Product in the Cart!
Ft
Ft
Ft0.00