Gyöngy: igaz vagy hamis?

A gyöngy évezredek óta közkedvelt ékszer. Sok tévhit él a gyönggyel kapcsolatban az emberek fejében. Hogy is van ez, akkor most mi az igaz és mi a hamis, és mit jelent hogy imitált?

tahiti gyöngy

pinterest.com

A gyöngy a világon a második legkedveltebb ékszer egyenesen a gyémánt után. Szeretik a nők, mert elegáns és egyszerű, de egyben gyönyörű is.

Első tévhit: hogyan készül?

Úgy tartják, hogy egy homokszem kell ahhoz, hogy egy gyöngy létrejöjjön. Az igazság az, hogy a természetes úton létrejött gyöngy nagyon ritka, ötvenezerből egy kagyló rejt gyöngyöt. Az ilyen gyöngyökhöz lehet, hogy valóban homokszem kell, de a szakértő szerint egy parányi élősködő az, amelyet a kagyló nem tud megemészteni, ezért körbevonja gyöngyházzal.

gyöngy nyaklánc

Egyedi bizsut keresel?

Tenyésztett vagy nem?

Az igazság az, hogy a ma forgalomban lévő gyöngyök 95%-a tenyésztett gyöngy. A gyöngy tenyésztésétt Kokichi Mikimoto 1890ben kezdte kikísérletezni, majd 1920ban mutatta be az első jó minőségű tenyésztett gyöngyöket. Addig kísérletezett, amig rá nem jött, hogy ha kagylót ültet, be akkor hamarabb lesz gyöngy belőle. A kisebb gyöngyökhöz 2-4 év, a borsó nagyságúakhoz 10-12 év is kell. A beültetéses módszerrel ez lerövidülhet 6-8 évre.

gyöngy nyaklánc

pinterest.com

Igazi vagy hamis?

Úgy tartják, hogy a gyöngyöt foggal kell megpróbálni megkarcolni és ha érdes akkor igazi, ha sima, akkor műanyag vagy üveg. Ezt persze körömmel is lehet ellenőrizni.

Egyébiránt az igazi és hamis gyöngyöt elég nehéz avatatlan szemnek megkülönböztetni. Az igazgyöngy a tenger mélyén keletkezik. A tenyésztett gyöngy is igazinak minősül, a szakma teljesen elfogadja. Ezeket sós és édesvízben egyaránt tenyésztik. És vannak a hamisítványok, amelyeket különböző anyagokból próbálnak előállítani, vagy egy nagyobb (nem kagyló) magot helyeznek a gyöngybe, hogy hamarabb legyen gyöngy belőle. És természetesen vannak az imitációk. Ezek a gyöngyök műanyagból készülnek, és látható a különbség. Ezek a bizsugyöngyök, amik olcsóak és elérhetőek bárki számára.


 

A következő részben még többet tudhattok meg a gyöngyről, kövessétek a Bizsu Blogot, hogy ne maradjatok le!

Ha Facebookot jobban szereted, akkor megtalálsz ott is!

banner

Kövess, likeolj, és persze érezd jól magad minden nap!

KCSI

 

 

0

Kosarad

Quantity: 0 Items: 0
The Cart is Empty
No Product in the Cart!
Ft
Ft
Ft0.00