Forrasztás, hogyan?

Milyen forrasztási technológák ismeretesek az ékszerek világában? Bemutatom most ezeket!

A bizsuk és nemesfém ékszerek eltérő módon készülhetnek, de alapvetően két féle forrasztást alkalmaznak.

Forrasztás tűzzel

Az ötvösműhelyben tüzet használnak az ékszerek készítéséhez. Azaz pontosabban gázt, amit meggyújtabak, levegőt adagolnak hozzá, ami befolyásolja a gázláng erősségét. A láng segítségével melegítik fel a fémet. Nem minden anyag bírja a nyílt lángot, ezért nem is használatos ez a technológia mindenhol. A darab koszos-kormos lesz, tisztítani kell. Réz tárgyak, nemesfém ékszerek készítéséhez használják. A kisebb forrasztópisztollyal a konyhában is ténykedhetünk, flambírozhatunk, karamellizálhatunk.

napegszer.hu

Forrasztás pákával

Ennél a technológiánál nincs tűz, forrasztó páka van, amiből van több fajta is. Az ékszerekhez a legalkalmasabb a ponthegyű. Ezzel vissza lehet forrasztani törött darabokat például. A páka nem hevíti fel a darabot, csak melegíti. Ezért alkalmas kész ékszerek forrasztására, de nemesfémet nem forrasztanak pákával. Forraszként ónt használnak, ezzel dolgozzák össze a felületeket. Bizsu javítására kiválóan alkalmas, mert nem tesz benne kárt a hőhatás, és a bizsut ónnal is lehet javítani. Hasonlóval dolgozom én is, mint ami a képen van.

Lényegi különbség a két forrasztási típus közt. Balra a nyílt lánggal történő forrasztás, jobbra a pákával való forrasztás látható.


A legtöbb bizsu javítható, ha javítandó bizsud van, ne dobd ki, küld el nekem!

Bővebben a Javítás oldalon olvashatsz arról, hogy mit, mennyit, hogyan…

Kövess Instagramon, Facebookon, Blogon!

Jó helyen jársz!

Írisz Bizsu

0

Kosarad

Quantity: 0 Items: 0
The Cart is Empty
No Product in the Cart!
Ft
Ft
Ft0.00