Amit az online vásárlásról tudni érdemes!

Amikor online vásárolunk, jó ha tisztában vagyunk a jogainkkal.

Az EU-ban szabályozzák az internetes vásárlásokra vonatkozó szabályokat. Itt minden a fogyasztó érdekeit védi. Mivel nem látjuk a terméket, vaktában fizetünk, ezért kell a szabályozás.

A csapból is ez folyik, de érdemes időnként elővenni. Sajnos sokszor kétélű ez a dolog, azért nem tudjuk érvényesíteni a jogaink mert nem ismerjük, vagy mert esetleg nem szoktunk hozzá. Pedig a világ egyre inkább az internetes vásárlások felé tolódik el, így előbb utóbb mindenki találkozik ezzel a lehetőséggel.

Nagyon sokan rendelnek interneten különböző árucikkeket, beleértve a készételt, az eltartható élelmiszert, műszaki cikkeket, játékot, ruhát, cipőt, ékszert… s a többi..

Nem traktálok senkit a statisztikákkal, részben mert utálom a statisztikákat részben mert nem is érdekel mindenkit. Viszont az bizonyos, hogy az internetes vásárlások száma évről évre nő.

Idén végre már reklámokban is találkozhattunk a jogaink ismertetésével, és az internetes is sok információt találunk. Az internetes áradattal az a gondom, hogy mind nagyon apró betűs és roppantul nyakkendősen van fogalmazva. Amitől az ember szeme jojózik és becsukja a felénél. Magyarán egyáltalán nem magyar gyomornak való. Lehet, hogy ezért tudunk keveset a jogainkról?

De most lássuk is mik a jogaink dióhéjban:

1) Valósághű ábrázolás: Tehát a termék vagy szolgáltatás feleljen meg az internetes oldalon feltüntetettnek. Magyarul, azt kapjuk, amit kérünk.

2) Világos, tiszta szerződés: Minden legyen egyértelmű, és fel kell tüntetni ezeket a jogokat is.

3) 14 napos visszavásárlási garancia: Mivel nem látjuk a terméket, lehet, hogy mégsem jó. Kicsi vagy nagy, vagy csak épp nem is ilyet szerettünk volna. Na erre jó, hogy van 14 naptári napunk, hogy visszaküldjük. Ilyenkor a visszaküldés költségét nekünk kell állni. Ilyenkor egy nyilatkozatot kell kitölteni, és azt is vissza kell küldeni a webáruházba. A terméket lehet postán is vagy személyesen is visszavinni, de ezt mindig a webáruház határozza meg.

4) Ha nem tájékoztatnak minket az oldalon, hogy van elállási jogunk, azaz a 14 napos visszavásárlási garancia, úgy a az meghosszabbodik 12 hónapra. Vagyis, ha sehol nem olvashatjuk ezen jogunkat. Általában a szerződési feltételekben benne szokott lenni.

5) Hibás termék javítása/cseréje 2 éven belül: Egyértelmű. Ilyen garancia a nem online vásárolt termékekre is van. Természetesen mindig fel kell tüntetni a garancia időtartalmát is, minden terméknél külön.

Nem mondom, hogy nem a reklámból van, mert abból van, de annyira jó, nagyon érthető és gyors. Ami nem válik előnyére, mert megtalálni nem lehet, és mire végighallgatod az elejét elfelejtetted:D

Végül ami nagyon fontos és mindig tegyük meg: a számlát rakjuk el, minimum egy évre! Tudom, hogy hosszú idő, de ha visszaküldjük a terméket, akkor is kell a számla, illetve, ha meghibásodik akkor is kell a számla. Igazából az mindig kell. Talán a helyi boltos, aki ismer, mert már pár éve nála vásárolsz, nem kéri a számlát, mert emlékszik rád. De ne erre építsünk.

Amennyiben a szolgáltató nem fizeti vissza az összeget, vagy nem tesz semmit, hogy cserélje, javítsa a terméket, akkor fordulhatunk bírósághoz, vagy a helyi illetékes békéltető testülethez.

Végül, aki bővebb tájékoztatást szeretne és szereti az apró betűt olvasni az Európai Fogyasztói Központ oldalán megteheti. Itt nagyon kimerítő tájékoztatást kaphatunk a jogainkról általában. Érdemes azért egyszer átfutni, különösen ha problémánk adódik. Az internetes cikkek inkább csak arra szolgáljanak, hogy a tudatunkban legyenek az infók – és mindig nézzük meg a cikk dátumát. A hivatalos oldalon  mindig frissek az adatok, míg egy 2009-ben írt cikk már biztosan elavult.


Remélem hasznos volt a cikk! Ha tetszett kövess a Facebookon is!


Ha feliratkozol a Bizsu Blogra, most ajándékot kapsz! Milyen ékszer áll jól Neked! Most megtudhatod az ajándék minitanulmányból! Iratkozz fel ITT.


Kell valami szép nyári ékszer? Szép kézműves ékszerekből válogathatsz a webáruházamban! Minden termékből egy darab van! Minden 8000 Ft feletti rendelést ingyen postázok. Ne hagyd ki a nyár legjobb bizsuit! KATT IDE!


Érezd jól magad!

KCSI

0

Kosarad

Quantity: 0 Items: 0
The Cart is Empty
No Product in the Cart!
Ft
Ft
Ft0.00