A bizsuról őszintén

Fémből készült bizsu
Első rész 

Fémből készült ékszerek

A bizsu ékszerek egyik fő alkotóeleme a fém. Általában a lánc van fémből, de a medálok foglalata is fémből készül. Ezeken felül a kapcsok, akasztók egyéb kiegészítők készülnek fémből.

Amikor nem nemesfémből készült ékszert vásárolunk, akkor előfordul, hogy figyelmeztetnek, hogy az ékszert ne érje víz. Hallottátok már ezt a mondatot? Miért is van ez? Hogy is van ez?

A bizsu ékszer alapanyaga  gyakran a réz vagy alumínium, amire egy másik fém bevonatot képeznek (galvanizálás). Ez az eljárás elég erős kötést hoz létre, de még is egy idő után bizony lekopik. Hogy mennyi ez az idő, az a hordás mennyiségétől függ. A víz gyorsítja a folyamatot, ezért nem szabad bevizezni.

Az alapanyagot több fajta fémmel be lehet vonni, így készül az ezüstözött, aranyozott ékszer is. Amit bizsuként veszünk, nem nemesfémmel vonják be, általában ródiumozzák.

Honnan tudhatjuk, hogy nemesfém vagy bevonatos?

A megkülönböztetés nem is annyira egyszerű gyakran. A felvitt réteg színe nagyon hasonló az ezüst színéhez. A nemesfémeket csak fémjelzéssel ellátva szabad forgalomba hozni. Tehát, ha biztonságos helyen vásárolunk és nem a piacon, akkor az ékszer a fémjelzés szerinti fémből készült.

Az ezüstözött vagy aranyozott ékszert majdhogynem lehetetlen megkülönböztetni az eredetitől. Fontos különbség, hogy nem fémjelzik a bevonatos ékszert és egy idő után lekopik. A vásárláskor tájékoztatást kell kapjunk arról, hogy az ékszer ezüstözött, aranyozott-e.

A kopás késleltetése:

Az ékszert, ahogy az elején írtam, ne tegyük ki víznek. Ezen kívül létezik egy un. nanotechnológia, ami egy láthatatlan bevonatot képez az ékszer felületén, ezzel lassítja a kopást és a szennyeződések rárakodását megakadályozza.

Mit tehetünk, ha már lekopott?

Gyakorlatilag semmit. A lekopott felületet csak új bevonat képzésével tudnánk visszaállítani az eredeti állapotába. Vannak cégek, akik vállalják ékszerek bevonását kis tételben is.

Összefoglalásképp:

– Vásárláskor legyünk tisztában mit veszünk! Ha nem egyértelmű kérdezzük meg, miből készül.

– Bizsu ékszerünkre vigyázzunk, hogy ne érje víz, ha mégis úgy esett, hogy vizes lett (esetleg nyáron megizzadtunk benne) akkor töröljük szárazra.

­- Nemesfém tárgynál biztosak lehetünk benne, hogy nemesfém, mivel kötelező Magyarországon fémjelezni a nemesfém tárgyakat.

Szeretnél még többet tudni a bizsukról?

Keress a Facebookon és Likeolj!

Olvasd a Bizsu Blogot!

Olvasd el a másik bejegyzést is: A bizsuról őszintén 2. rész

Virágos szép napot!

KCSI

0

Kosarad

Quantity: 0 Items: 0
The Cart is Empty
No Product in the Cart!
Ft
Ft
Ft0.00