A bizsuról őszintén 2

baglyos átalakított nyaklánc

Nikkel allergia – fém allergia

A fémek környezetünkben folyamatosan jelen vannak. A testünknek is szüksége van bizonyos fémekre, ahhoz, hogy megfelelően működjön. Azonban, ha valamelyikre érzékenyek vagyunk, és túl sokat viszünk be a szervezetünkbe, vagy a bőrünkkel érintkezünk vele, akkor allergiát okozhat.

A nikkel az egyik leggyakoribb allergén fém. A lakosság 10%-a szenved nikkel allergiában és főként a nők között találni allergiásokat. Érthető, hisz a nők viselnek több ékszert.

Kétféleképp mutatkozhat meg az allergia: az elfogyasztott ételek által vagy valamilyen tárggyal érintkezhet a bőrünk. Az étellel bevitt nikkel okozhat csalánkiütést, ekcémát, fejfájást, fáradékonyságot, vérszegénységet.

A nikkel a bőrrel érintkezve a túlérzékenyeknél gyulladásos reakciót vált ki. Ez lehet bőrvörösség, viszkető, égő érzés és kiütések. Ha leveszzük az ékszert ez általában elmúlik. Ne kísérletezzünk, akinél egyszer allergiás reakció lépett fel az ne hordjon ilyen ékszereket.

Szerencsére az ipar ezt felismerte és alkalmazkodott. Elkezdték kivonni a nikkelt az ékszerek összetevőiből. Gyakran már hozzá is teszik az eladók az üzletben, hogy az ékszerek nikkelmentesek.

Az ékszerek mellett más tárgyak is tartalmazhatnak nikkelt: övcsatok, pénzérmék, szemüvegkeretek, kozmetikumok, ételek is természetesen.

A lelakkozás egy ideig jó lehet, mint házi megoldás, de hosszú távon nem biztosít megfelelő védelmet. A legjobb megoldás a fülbevaló viselésére, ha az akasztót lecseréljük szilikon akasztóra. Lehet fehér, rózsaszín és kék színekben kapni. Ezek nem allergizálnak. Szerencsére léteznek nikkelmentes akasztók, sőt már ebből van több a piacon, ezért aki  csak a nikkelre allergiás, csak ezeket a fajtákat kell keresnie. Aki fokozottabban allergiás annak marad a csere.

A nyakláncok esetében a legjobb, ha a fémet elkerüljük. Kapocs nélküli nyakláncokat érdemes hordani, amik fából, kagylóból, gyöngyből, textilből, műanyagból készülnek. Ezek biztosan nem allergizálnak. Persze itt is ugyan az a helyzet, mint a fülbevalóknál, akik csak a nikkelre érzékenyek, azok a nikkelmentes darabokat keressék.  Kapcsot nem gyártanak szilikonból egyenlőre, alternatíva lehet a most divatos gumikarkötők S alakú kis kapcsa. Ez kevésbé biztonságos, de legalább tudjuk hordani a kedvenc darabjainkat.

Szeretnél még többet tudni a bizsukról?

Keress a Facebookon és Likeolj!

Olvasd a Bizsu Blogot! Lemaradtál az első részről? A bizsuról őszintén 1. rész.

Virágos szép napot!

KCSI

0

Kosarad

Quantity: 0 Items: 0
The Cart is Empty
No Product in the Cart!
Ft
Ft
Ft0.00